Rubriky
Kronika

Oddílová víkendovka 20-22.4. 2012

Na víkendovku v Moravském Krumlově se vydalo 20 dětí a zažili jsme kdeco – prokázali jsme odvahu, věrnost králi a na výpravě jsme nezemřeli hlady. Více uvnitř článku.

Fotogalerie

V pátek 20.4. v 15:30 se početná skupina skautů nastrojených do svých krojů sešla na autobusovému nádraží, aby spolu strávila víkendovou výpravu. Tu pro nás připravoval bratr Maňas, který zajistil s p. děkanem

Bublanem ubytování na faře v Moravském Krumlově. Po bezproblémovém příjezdu přímou linkou jsme si naložili na záda batohy a vyrazili do schodů na ostroh nad řekou Rokytnou, na němž se rozprostírá centrum města. Následovala chvíle na vybalení a rozkoukání se v novém prostředí.

Mezitím, co se připravovala večeře již děti navštívil rytíř Pribina, který je po víkend provázel nelehkou cestou k dosažení rytířských ostruh. Jejich prvním úkolem bylo vytvořit svůj rodový erb a pojmenovat své panství. Hotové práce potom děti s ochotou vysvětlily. Na večeři navázala venkovní aktivita, kdy už bylo notnou dobu po setmění. Zadání znělo: najdi zprávu u náhrobního kamene, přičemž přesný popis si musely děti zapamatovat. V doprovodu jednoho vedoucího začalo pátrání po jehle v kupce sena. Nakonec ale byly všechny skupiny úspěšné a mohl následovat spokojený spánek.

Zato ráno příštího dne, soboty, bylo rychlé a úderné. Po probuzení rychle do oblečení na ven a hurá na rozcvičku. Po úvodní honičce a rybáři jsme v kruhu pro ostatní každý vymysleli jeden cvik. Řádně protaženi jsme pak provedli hygienu, abychom se dočkali kýžené snídaně. Po ní se opět šlo do terénu. V parku přiléhajícímu k městskému zámku jsme ve skupinách hráli bojovou hru, jejímž cílem bylo sesadit soupeřova krále. Pro oblíbenost byla několikrát opakována. Lenka nás potom učila poznávat okrasné byliny a dřeviny, ale děti z nich již řadu znaly. Po jiné hře, na nošení vody, nastal čas návratu k obědu. Když skončil polední klid, šli jsme se projít po jarem rozkvetlém okolí města. Byli jsme i na vyhlídce u sv. Floriánka, z níž jsme měli okolí, jako na dlani. Ten den se také děti učily připravovat si teplý pokrm v kotlících na otevřeném ohni a všichni se dosyta najedly. Po mnoha předchozích prokázaných dovednostech nastalo večer pasování na rytíře. Děti dostaly i listinu, na které jejich pasování bylo potvrzeno. Všichni usínali spokojeni a v netrpělivém očekávání nedělního šťastného návratu domů.

V neděli ráno na děti byla připravena stanoviště ve středověkém stylu a děti tak okusily střelu z luku, hodu na terč aj. Po mši svaté v kostele nadešel čas na balení, úklid a rozloučení se s farou. Po čtvrté odpolední už jsme byli zpět v Hustopečích, kde si mnohé z nás vyzvedli starostliví rodiče. Poslední víkendovka školního roku se moc povedla a jistě mluvím za všechny, když prohlásím, že už se nemůžeme dočkat, jaká bude ta příští.

Napsat komentář