Rubriky
Oddíl

Rozdávání betlémského světla v Hustopečích

Svíčky s sebou! Skauti přivezou Betlémské světlo

Než se dostane za okna domovů nebo na vánoční stoly, ochraňují plamínek před větrem či sněhem desítky skautských rukou. Jeho každoroční pouť a šíření celou Evropou je fascinující. Betlémské světlo – symbol míru a přátelství – k nám skauti a skautky přivezou i letos.V sobotu 21. prosince se vlaky „rozjede“ do všech koutů republiky až na obce, z nichž se skauti přímo pro světlo již vypravili.

Plamen každoročně putuje z Betléma do Vídně, kde ho rakouští skauti předali skautským delegacím z celé Evropy. Letos se tak stalo  sobotu 14. 12. 2013 v kostele na Rooseveltplatz a Češi při tom nechyběli.

V Hustopečích si můžete Betlémské světlo vyzvednout 24. prosince před a po skončení dětské mše (začátek 16:00) ve vstupní části do kostela sv. Václava. Pokud máte zájem, aby Vám skauti přinesli světlo přímo domů, napište email na kevin@skaut.cz (Vojtěch Frank) nebo volejte na 776 678 403 (Jan Blažek). K roznášení dojde ve čtvrtek 19. prosince od 17:00, pište prosím pouze do 18. 12.

Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě toto mohou skauti o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů,“ popisuje smysl akce pro skauty a skautky jejich starosta Josef Výprachtický.

Světýlko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám letos dorazí již po dvacáté páté. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do téměř třiceti zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Informace o Betlémském světle najdete na www.betlemskesvetlo.cz.

Napsat komentář